Vad betyder det nya rapporteringsformatet ESEF?

Från bokslutsåret 2021 är det inte längre möjligt att lämna in årsredovisningen enbart som PDF. Istället ska årsredovisningen lämnas in i ett format som kallas för iXBRL. Vi berättar mer om vad detta innebär för dig som driver företag.

ESEF är det nya rapporteringsformatet (European Single Electronic Format) som berör alla noterade bolag. Från bokslutsåret 2021 är det inte längre möjligt att lämna in årsredovisningen enbart som PDF. Istället ska årsredovisningen lämnas in i ett format som kallas för iXBRL. Finansiella rapporter ska upprättas i XHTML-format (Extensible HyperText Markup Language) och finansiella rapporter som upprättas i enlighet med IFRS ska märkas upp i enlighet med en taxonomi framtagen av ESMA (European Securities and Markets Authority). 

Märkningen görs med hjälp av XBRL (eXtensible Business Reporting Language) vilket integreras i XHTML-formatet med hjälp av Inline XBRL-specifikationer. Års- och koncernredovisningen i XHTML-format ska presenteras på företagets hemsida samt skickas in till Finansinspektionen när årsredovisningen offentliggörs.

Målet med de nya rapporteringskraven är att få ett enhetligt rapporteringsformat inom EU som gör det lättare att rapportera för bolag som har värdepapper (emittenter) och gör det lättare för investerare och andra intressenter att hitta, analysera och jämföra finansiell information. Vem som helst kan läsa en utländsk årsrapport med några få klick, eftersom de vitala delarna automatiskt översätts till alla officiella EU-språk. 

Men för bolag och organisationer kan det vara svårt att navigera sig genom det nya rapporteringsformat ESEF och alla nya krav. Vi på Ava hjälper dig med årsredovisningen utifrån era förutsättningar. Välkommen att kontakta oss!

Våra expertområden

Finansiell kommunikation

Med noggrann analys och kreativ presentation förvandlar vi finansiell data till tydliga och engagerande rapporter som lyfter fram er verksamhets unika styrkor.

Läs mer

Investor Relations

Från strategisk planering till genomförande av börsintroduktioner och kapitalmarknadsdagar, säkerställer vi att ni kommunicerar effektivt med era investerare.

Läs mer

Hållbarhet

Vi guidar er genom de senaste hållbarhetstrenderna och lagkraven, och hjälper er att rapportera på ett sätt som understryker ert engagemang för en hållbar framtid.

Läs mer

Digitala lösningar

Skapa digitala upplevelser som engagerar era intressenter med innovativa och användarvänliga plattformar som driver er kommunikation framåt.

Läs mer

Varumärke

Vi hjälper er att framhäva er närvaro på marknaden med ett omisskännligt varumärke som kommunicerar er unika identitet och upplevelse med era kunder.

Läs mer

Public Relations

Bygg och vårda långsiktiga relationer som skapar varaktigt förtroende och stärker ert varumärkes röst i alla kanaler.

Läs mer

Kontakta oss

Vårt team av strategiska rådgivare är redo att hjälpa er att skapa och implementera effektiva kommunikationslösningar.

Kontakt

Kontakta oss

*
*
*
Genom att klicka på "Skicka" accepterar du vår integritetspolicy, inklusive vår cookiepolicy.