Så skyddar du dig enklast mot cyberattacker

Artikel av Markus Nilsson

I takt med att samhället blir mer och mer digitaliserat ökar riskerna för cyberattacker. En cyberattack innebär att en extern part olovligen tar sig in på ett datanätverk, system eller digital enhet för att få tillgång till information, eller för att skapa förstörelse. Cyberattacker kan drabba alla branscher och är ett växande problem. Med den nya säkerhetspolitiska situationen i beaktande har flera varnat för att risken för cyberattacker kommer att öka ännu mer den närmsta tiden. Attackerna leds av olika typer av aktörer. Det kan vara kriminella nätverk, som låser system för att få en lösensumma, eller främmande makter som bedriver industrispionage eller cyberkrigföring. Som företag finns en risk att känsliga uppgifter kring medarbetare läcker ut, eller att delar av systemet slås ut, vilket kan medföra en stor skada på verksamheten. 

Vad är riskfaktorerna?
Trots att alla företag kan drabbas av cyberattacker finns det vissa riskfaktorer som gör en hemsida mer sårbar. Ett vanligt misstag som många företag gör är att man inte uppdaterar och åtgärdar hemsidans svagheter. Man saknar ofta rutiner för att se över hemsidan vilket gör att svagheterna inte upptäcks i tid. De flesta hemsidor är byggda utifrån ett så kallat Content Management System (CMS). De stora leverantörerna av dessa system lanserar löpande nya versioner och i takt med att versionerna blir gamla slutar stödet fungera för dem. Därmed blir säkerhetsrisken betydligt högre eftersom hackare då enkelt kan ta sig in i systemet. Något annat som man lätt glömmer är att regelbundet säkerhetskopiera innehållet. När faran är framme finns risken att hemsidan inte går att rädda - och om det inte har gjorts någon säkerhetskopiering är innehållet permanent borta! 

Därför uppmanar vi aktörer att ofta se över sina säkerhetsrisker för att åtgärda dem i tid - och se till att säkerhetskopiera sina hemsidor så ofta som veckovis. Andra enkla råd är att:

  • Undvik att använda vanliga användarnamn, som admin, och välj starka lösenord med minst 8 tecken, versaler och gemener, nummer och specialtecken, för hemsidans admin-inloggning. 

  • Se till att ha ett uppdaterat säkerhetscertifikat (SSL) för att uppkopplingen mellan er server och klient ska vara säker. 

  • Använd tvåfaktorsautentisering (2FA) för att styrka ert systems säkerhet.

     

     

Vi på Ava kan hjälpa dig
Det kan vara svårt att göra sin hemsida säker. Man behöver ha koll på säkerhetsåtgärder, uppdateringar och säkerhetskopieringar. Vi på Ava Corporate Communications har erfarenhet av att bygga nya säkra hemsidor. Vi använder oss av erfarna webbutvecklare och vi hjälper er gärna med att få till stånd nya säkerhetsrutiner. Kontakta oss så kan vi hjälpa er att komma igång!

 

Våra expertområden

Finansiell kommunikation

Med noggrann analys och kreativ presentation förvandlar vi finansiell data till tydliga och engagerande rapporter som lyfter fram er verksamhets unika styrkor.

Läs mer

Investor Relations

Från strategisk planering till genomförande av börsintroduktioner och kapitalmarknadsdagar, säkerställer vi att ni kommunicerar effektivt med era investerare.

Läs mer

Hållbarhet

Vi guidar er genom de senaste hållbarhetstrenderna och lagkraven, och hjälper er att rapportera på ett sätt som understryker ert engagemang för en hållbar framtid.

Läs mer

Digitala lösningar

Skapa digitala upplevelser som engagerar era intressenter med innovativa och användarvänliga plattformar som driver er kommunikation framåt.

Läs mer

Varumärke

Vi hjälper er att framhäva er närvaro på marknaden med ett omisskännligt varumärke som kommunicerar er unika identitet och upplevelse med era kunder.

Läs mer

Public Relations

Bygg och vårda långsiktiga relationer som skapar varaktigt förtroende och stärker ert varumärkes röst i alla kanaler.

Läs mer

Kontakta oss

Vårt team av strategiska rådgivare är redo att hjälpa er att skapa och implementera effektiva kommunikationslösningar.

Kontakt

Kontakta oss

*
*
*
Genom att klicka på "Skicka" accepterar du vår integritetspolicy, inklusive vår cookiepolicy.