ESEF, XBRL och taggar – vad de nya redovisningskraven innebär för er

ESEF – European Single Electronic Format – är det nya rapporteringsformatet som berör alla noterade bolag. De nya reglerna för de digitala formaten innebär att bolag behöver skapa digitala årsredovisningar med nya program och mjukvaror som kan tagga räkningarna. 

Halvårsrapporter och redovisning för juridisk person omfattas dock inte av de nya rapporteringskraven. Från den 1 januari 2021 omfattar kravet endast de primära finansiella rapporterna: resultaträkning, balansräkning, kassaflödesanalys och förändringar i eget kapital. 

Från och med 1 januari 2022 är uppmärkning av noter obligatoriskt med tillåten blocktaggning. Dessa måste taggas digitalt med XBRL-taggar enligt taxonomin. 

Vad är XHTML och XBRL?
Finansiella rapporter ska upprättas i det nya formatet som heter XHTML (Extensible HyperText Markup Language). XBRL (eXtensible Business Reporting Language) är ett informationsformat som är utvecklat för att underlätta digital rapportering och används idag som en internationell standard för digital rapportering. XBRL är ett kostnadsfritt märkspråk som enkelt kan läsas av olika maskiner och mjukvaror. Idag används XBRL i många länder särskilt inom EU. 

 

Vad är iXBRL och taggning?
iXBRL (Inline eXtensible Business Reporting Language) är den teknik som gör det möjligt att integrera XBRL-taggar i ett XHTML-dokument. Detta innebär att iXBRL möjliggör att ett dokument kan vara mänskligt läsbart och även maskinläsbart via taggning. En programvara sätter en virtuell tagg på en post i räkningarna vilket innebär att myndigheter lättare kan identifiera och automatisera flera olika funktioner, exempelvis gör taggarna det enklare att översätta räkningar och rapporter. 

Taggningen kan göras både automatiskt och manuellt. Det finns flera olika leverantörer som kan göra detta automatiskt, men leverantörernas lösningar kan skilja sig från varandra. Det kan därför vara bra att ta reda på vilka lösningar de olika företagen använder. 

Det kan vara klurigt att hitta en leverantör och lösning som passar ert företag, vi på Ava är alltid uppdaterade på vilka leverantörer som finns och de senaste reglerna inom EU. Vi vet vilka leverantörer och lösningar som kommer att passa ert företag och årsredovisning. Vi på Ava hjälper dig med årsredovisningen utifrån era förutsättningar. Välkommen att kontakta oss!

Våra expertområden

Finansiell kommunikation

Med noggrann analys och kreativ presentation förvandlar vi finansiell data till tydliga och engagerande rapporter som lyfter fram er verksamhets unika styrkor.

Läs mer

Investor Relations

Från strategisk planering till genomförande av börsintroduktioner och kapitalmarknadsdagar, säkerställer vi att ni kommunicerar effektivt med era investerare.

Läs mer

Hållbarhet

Vi guidar er genom de senaste hållbarhetstrenderna och lagkraven, och hjälper er att rapportera på ett sätt som understryker ert engagemang för en hållbar framtid.

Läs mer

Digitala lösningar

Skapa digitala upplevelser som engagerar era intressenter med innovativa och användarvänliga plattformar som driver er kommunikation framåt.

Läs mer

Varumärke

Vi hjälper er att framhäva er närvaro på marknaden med ett omisskännligt varumärke som kommunicerar er unika identitet och upplevelse med era kunder.

Läs mer

Public Relations

Bygg och vårda långsiktiga relationer som skapar varaktigt förtroende och stärker ert varumärkes röst i alla kanaler.

Läs mer

Kontakta oss

Vårt team av strategiska rådgivare är redo att hjälpa er att skapa och implementera effektiva kommunikationslösningar.

Kontakt

Kontakta oss

*
*
*
Genom att klicka på "Skicka" accepterar du vår integritetspolicy, inklusive vår cookiepolicy.